Вечір на Андрія «Від вечорниць до сватання»

Вечір на Андрія «Від вечорниць до сватання»

 

Найбільшим  дохристиянським святом осіннього та зимового циклів було свято Калити. Воно відзначалося тоді, коли  закінчувалися основні сільськогосподарські роботи, і люди могли вже відпочити та приємно провести час.  13 грудня церква вшановує пам’ять  рівноапостольного Андрія Первозванного, якого вважають не лише покровителем Української церкви, а й засновником  Києва. І хоча Андрій Первозванний – християнський святий, але народні звичаї та обряди цього свята мають древніше, дохристиянське походження.

Андріївські вечорниці відбулися і у КЗ КОР «Мостищенська СЗОШІ І-ІІ ст.». Актова зала школи була сповнена загадковості та таємничості, адже саме тут мала відбутися ще й вистава «Сватання на Гончарівці» за однойменним твором відомого українського письменника Григорія Квітки-Основ’яненка.

І от дійство розпочалося. Присутні в залі повернулися в минуле, щоб відчути красу та поезію стародавніх українських обрядів.

Молодий парубок Олексій (Владислав Павлик) дуже кохав  дівчину Уляну (Марина Гавриленко), єдину дочку Прокопа (Володимир Пилипенко) та Одарки Шкурат (Надія Білоус). Але незаможні батьки вирішили віддати її заміж за багатого Стецька (Ярослав Бондарук), де всього у дворі було вдосталь, окрім розуму у молодого хазяїна. Хотілося батькам Уляни, щоб їхня дочка стала багатою господинею, тому й дали слово старому Павлу Кандзюбенку (Ярослав Бондарук), батькові Стецька, що згодні на весілля молодих. На допомогу бідним коханим приходить дядько Олексія – сват Осип Скорик (Сергій Власюк). За допогою його хитрощів Уляна все ж таки одружується з Олексієм, а Стецькові дають гарбуза.

На завершення дійства учасники продемонстрували обряд кусання калити. Спочатку обрали пана Калитинського, який тримав калиту, а потім учасники вечорниць  і всі охочі мали змогу спробувати свої сили і відкусити її шматочок. Того, кому не вдалося це зробити, обмазували сажею.

Завершальним етапом свята було пригощання усіх учасників  калитою.

Усе пройшло добре, гості були задоволені. А веселий настрій та позитив, отримані на вечорницях, залишаться надовго.

         Разом із педагогом-організатором Бажай Л.А. учні організували справжнє свято для усіх присутніх. Український одяг, інтер’єр, смачна калита. Учні відтворили увесь колорит української культури. І ще раз показали наскільки гарною є наша історія та наші звичаї. Ми українці народжені на нашій славній землі і сьогодні зберігати традиції та звичаї – це наш святий обов’язок.

 

20171212141159-1632x1224 (1)

20171212141640-1632x1224 20171212141750-1632x1224

20171212142343-1305x979

 

Leave a Comment

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *